Oldalsáv

Ágazati workshop

2020. augusztus 28.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a szakmai programok elkészítésének és a 2020/2021-es tanév indításának támogatására ágazati workshopokat szervezett augusztus 25-én. A Dunaújvárosi Hírlap beszámolója:

Fotó: DH-Online Fotó: DH-Online

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) a gépészeti ágazat szekcióülésének biztosított helyszínt az egyetem előadójában. A téma a 2020/2021-es tanév indítása, a gépészeti ágazat szakmai program elkészítésének támogatása volt. Az ország több régiójából érkezett szépszámú meghívott hallgatóságot a házigazda nevében Piros Mariann, a DSZC kancellárja köszöntötte, majd átadta a szót kollégájának, Pocsainé Varga Veronika főigazgatónak, aki már az első napirendi pont előadója volt.

Pocsainé Varga Veronika főigazgató az új szakképzési rendszer bevezetésének aktuális kérdéseiről beszélt.

Általános tájékoztatót adott az új szakképzési rendszer bevezetésének aktuális kérdéseiről a gépészeti ágazatban. A szakképzési törvény változása egy olyan rendszer kialakítására nyújt lehetőséget, ami segíti a tudatos szakmaválasztást, igazodik a XXI. század követelményeihez, a gyakorlati tanulásra épít, a szakképzés és a gazdasági szféra közötti együttműködésére alapoz, és ami a legfontosabb, valós munkaerőpiaci esélyt és biztos megélhetést biztosító szakképzettséget ad. Ez jelentős változásokat indukál az oktatás szemléletében, módszereiben és a szervezésben egyaránt. Az intézmények dolgozóinak ezekre kell felkészülniük, ami nem kis kihívást jelent. A lényeget talán a következő szlogen adhatja vissza:

„Szakmát akarunk tanítani, nem tantárgyat!”

A szakképzés rugalmas átalakítása egyet jelent a képzési idő lerövidítésével, az előzetes tudás beszámításával, az e-learning oktatási anyagok kidolgozásával és a projektszerű vizsgáztatással.
A változtatás lényegét Boros Zsolt, a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum szakmai igazgatóhelyettese fordította le „konyhanyelvre” előadásában. Az eseményt szakmai konzultáció zárta.

Fotó: DH-Online Fotó: DH-Online

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu