Oldalsáv

Dunaújvárosi SZC Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adatok

Cím: 2400 Dunaújváros, Bercsényi Miklós utca 8.

E-mail cím: titkarsag@hildiskola.hu

Telefon: +36 (25) 400 529

Weblap: http://www.hildiskola.hu/

 

 

 

 

Az iskola bemutatása

 

Az iskola a centrum egyik legrégebbi iskolája, elsősorban építőipari és faipari szakmákban elégíti ki a régió szakemberigényét. Képzési struktúrájában megtalálható a technikus és a szakképző iskolai képzés egyaránt, de az iskola feladatának tekinti az egyéni bánásmódot, odafigyelést igénylő tanulók szakmához juttatását is (szakiskola, dobbantó program, műhelyiskola). Utóbbi iskolatípusokban képzett gyógypedagógusok segítik a tanulók felkészítését a szakmai vizsgára. A gyakorlati képzés hátterét az iskola korszerű tanműhelye biztosítja.

 

Technikum (5 év)

A technikusképzés 5 éves. Az első két év ágazati ismereteket adó képzése után a második ciklusban duális képzés folyik. Ez utóbbi időszakban a tanulószerződés átalakul munkaszerződéssé, amely a képzés alatt jövedelemhez juttatja a tanulót. A négy kötelező közismereti tárgyból tesznek érettségit a diákok, a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy. Így 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kap. Kézhez kapja az érettségi bizonyítványát és a technikusi végzettségét igazoló oklevelét. A technikumban megszerzett tudás megteremti a lehetőségét, hogy a jó eredménnyel végzettek a szakmai vizsgájuk eredményének figyelembevételével továbbtanulhassanak felsőoktatásban azonos ágazaton belül.

Tagozatkódok

Technikum (5 év) – érettségi és szakma

 

Építőipar

Magasépítő technikus

 

 

Szakképző iskola (3 év)


A szakképző iskola 3 éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, az azt követő két évben duális képzés folyik, elsősorban munkaszerződés keretén belül. A végzés után itt is nyitott a lehetőség az érettségi vagy akár a technikusi képzettség megszerzésére.

 

Szakképző iskola (3 év) – szakma

 

Építőipar

Ács

 

Építőipar

Burkoló

 

Építőipar

Festő, mázoló, tapétázó

 

Építőipar

Kőműves

 

Fa- és bútoripar

Asztalos

 

Orientációs év (1 év)

 

Kompetenciafejlesztő és pályaorientációs osztály

 

Szakiskola (1+2 év)

A sajátos nevelési igényű tanulók gyógypedagógusok segítségével jutnak rész-szakképesítéshez (élelmiszer- vegyi áru eladó, vendéglátó eladó, számítógépes adatrögzítő). Az utolsó évben gyakorlat szempontjából lehetőségük nyílik tanulószerződéssel gazdálkodó szervezetekhez kerülni. A kiemelt szakmákban tanulmányi ösztöndíjban részesülnek a tanulók.

 

Szakiskolai képzések

 

Kereskedelem

Bolti előkészítő (1+2 év)

 

Építőipar

Festő, mázoló, tapétázó (1+4 év)

 

Dobbantó program - Műhelyiskola

A Dobbantó program és a műhelyiskolai képzés alternatív tanulási utat biztosítva teszik lehetővé az általános iskolát el nem végzőknek az alapfokú végzettség és egy részszakma megszerzését.

A Dobbantó program keretében a szakképző iskola előkészítő évfolyamán alapkompetencia-fejlesztés folyik, amelynek célja, hogy az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakmatanulásra. A programban mentor tanár közreműködésével minden tanuló egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap.

Ezt követően a tanuló tovább léphet a műhelyiskolai képzésbe, ahol 6-24 hónap alatt részszakmát tanulhat. A szakmai ismeretek elsajátítása után államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító bizonyítvány szerezhet, ami legalább egy munkakör betöltésére képesít.

 

 

 

 

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51/A
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat